Als je een muziekcomputer wil kopen dan heb je de keuze uit diverse leveranciers van muziekcomputers in Nederland. Maar wat is nou een goede muziekcomputer? Aan welke eisen moet een goede muziekcomputer voldoen?
- Er moet veel muziek op staan
- De geluidskwaliteit moet goed zijn
- Hij moet gemakkelijk te bedienen zijn
- Hij moet betrouwbaar zijn
- Hij moet niet te duur zijn
Veel muzieknummers
Oké, er moet veel muziek op staan. Dat zit bij de meeste muziekcomputers wel snor. Op de meeste muziekcomputers kun je een onbeperkt aantal muzieknummers zetten. Het aantal wordt alleen beperkt door de grootte van de harddisc die in de computer zit. Maar met harddiscs van 1TB of nog groter is de opslag van 100.000de nummers geen probleem.
Maar wat veel belangrijker is dan het aantal muzieknummers op een muziekcomputer is de programmering ervan. Een goede programmering van de muzieknummers zorgt ervoor dat je de muziek krijgt te horen die je hebben wil. Je kunt wel duizende nummers op je systeem hebben maar als dat grotendeels onbekende/slechte muziek is heb je er niets aan. Bij BCM Music Systems zijn muziekprogrammeurs dagelijks bezig met het zoeken naar de beste muziek. Deze is onderverdeelt in meer dan 250 programma lijsten. Zo krijg u als u b.v. de lijst 80's kiest ook de beste muziek uit de jaren tachtig te horen.
De geluidskwaliteit
Het geluid moet goed zijn. Hier zitten grote verschillen bij de diverse muziekcomputers. De muzieknummers worden, om ze qua bestand wat kleiner te maken, gecomprimeerd. Er zijn kortweg 2 soorten van audiocompressie: compressie mét verlies en compressie zonder verlies (verliesloze compressie).
Bij compressie zonder verlies wordt een muzieknummer, zoals de naam al aangeeft, zonder verlies van kwaliteit verkleind. Het muzieknummer blijft dus 100% gelijk aan het originele audiobestand. Hiermee bereik je de allerhoogste kwaliteit. Maar er zit een grens aan hoever je een muzieknummer kunt verkleinen zonder verlies. Veel meer dan de helft (1:2) zit er niet in. Omdat je bij de meeste muziekcomputers de muzieknummers kunt downloaden zijn de audiobestanden, wanneer deze verliesloos worden gecomprimeerd, nog wat aan de grote kant. Hierdoor duurt het te lang om een nummer te downloaden.
Bij compressie mét verlies wordt er informatie van het audiobestand weggegooid. Wat wordt er dan weggegooid? Er worden frequenties die te hoog of te laag zijn en daardoor niet hoorbaar zijn verwijderd. Ook geluiden die te zacht zijn om nog gehoord te worden vallen weg. De mate waarin dit gebeurt bepaald de kwaliteit van het muzieknummer dat overblijft. Op veel muziekcomputers staan de muzieknummers in een kwaliteit van 128 Kbps. Dit betekend dat de kwaliteit van het muzieknummer een flink stuk minder is dan het origineel. Bij een compressie van 320 Kbps heb je een audiobestand met nagenoeg de zelfde kwaliteit als het origineel.
Hoor je dat verschil dan?
Of je het verschil hoort tussen een audiobestand van 128 Kbps en 320 Kbps hangt van diverse factoren af. De geluidsinstallatie bepaald voor een deel of je het verschil hoort. Het is logisch dat bij een goedkope versterker met een set goedkope speakers de muziek niet zo mooi klinkt dan bij een duurdere muziekinstallatie. Maar wat nog belangrijker is, is de muziekbron. Waarmee wordt het muzieknummer afgespeeld.
Bij veel "goedkope" aanbieders van muziekcomputers worden de muziekbestanden afgespeeld via het onboard geluid van de computer. Bij een goede muziekcomputer worden de muziekbestanden afgespeeld via een professionele geluidskaart. Dit verschil is duidelijk hoorbaar. Zeker als de muzieknummers ook nog eens in de 128 Kbps kwaliteit op het systeem staan.
Het kantelpunt ligt ongeveer bij 196 Kbps. Vanaf een compressie van 196 Kbps horen de meeste mensen geen verschil meer met het origineel.
Bedieningsgemak
Ook het bedieningsgemak van een muziekcomputer is bepalend voor de kwaliteit ervan. De gebruikersinterface moet zo gemaakt zijn dat het systeem makkelijk te bedienen is en logisch in elkaar zit. Hierin zitten grote verschillen tussen de diverse aanbieders. Bij BCM Music Systems maken we al sinds 1999 muziekcomputers. De software voor de BCM muziekcomputers is al meer dan 15 jaar in ontwikkeling. We hebben dus al veel ervaring in het maken van een gebruikersvriendelijke muziekcomputer. Omdat wij onze eigen programmeurs hebben die de software voor de muziekcomputer schrijven kunnen we heel snel aanpassingen aan de software doorvoeren.
Uiteraard preken we hiermee wel voor eigen parochie, maar het is wel een heel groot voordeel dat de software in eigen huis geschreven wordt. Als er ideeën zijn voor nieuwe functionaliteit dan kunnen die op zeer korte termijn worden toegevoegd aan de software. Ook als we opmerkingen/reacties van klanten krijgen over de gebruikersinterface van de muziekcomputer dan kunnen we deze heel snel aanpassen/verbeteren.
Betrouwbaarheid
Omdat de muziekcomputers meestal in horeca gelegenheden worden gebruikt is het natuurlijk ook erg belangrijk dat een systeem betrouwbaar is. Je wilt liever niet op een drukke zaterdagavond zonder muziek zitten... toch? Er zijn muziekaanbieders die een budget computer kopen, hierop de software van hun muzieksysteem installeren en deze dan bij een klant plaatsen. Deze computers zijn niet gemaakt om de gehele dag aan te staan. Ze worden dan vaak te warm en vallen uit. De muziekcomputers van BCM worden gebouwd met A-merk componenten. Ook is er bij het ontwerp van de computerbehuizing veel aandacht besteed aan de ventilatie binnen in het systeem. Optimale koeling zorgt ervoor dat het muzieksysteem probleemloos de gehele dag kan blijven draaien.
Maar BCM heeft toch ook Alles-in-één (AIO) muziekcomputers? Dat klopt. We bieden klanten die een BCM muziekcomputer willen maar er niet actief mee werken (denk hierbij aan achtergrondmuziek in winkels of restaurants) de mogelijkheid voor het kopen van een AIO systeem. Hierbij wordt wel door de verkopers uitdrukkelijk vermeld dat de kwaliteit minder is dan bij een muziekcomputer die bij BCM gebouwd is.
Niet te duur
De prijzen voor een muziekcomputer variëren nogal bij de diverse aanbieders. Er zijn aanbieders die roepen dat ze absoluut de goedkoopste zijn, maar wat krijg je dan? Dit zijn meestal de aanbieders die een muziekcomputer leveren die bestaat uit een budget computer met lage kwaliteit muziekbestanden.
Bij BCM Music Systems hebben we grofweg 4 soorten muziekcomputers:
- De BCM 8000 Multimedia
- De BCM 8000 Music
- De BCM 8000 Lite
- De BCM 8000 Radio
Binnen deze 4 soorten zijn er diverse opties mogelijk. Zo kunnen we voor ieder gelegenheid de best mogelijke muziekcomputer samenstellen. We hebben de zeer uitgebreide Multimedia muziekcomputer die behalve voor het afspelen van muziek ook gebruikt kan worden om videoclips te tonen en schermreclame voor al uw aanbiedingen, activiteiten e.d. Dit is het paradepaardje van BCM. Maar we hebben met de BCM 8000 Lite en Radio ook muziekcomputers voor gelegenheden waar minder mogelijkheden nodig zijn.
Conclusie
Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten als je een muziekcomputer wil kopen. Zeker blijkt bij het kopen van een muziekcomputer dat goedkoop vaak duurkoop is. Aanvankelijk denk je voordeel te hebben van de lage aanschafprijs. Maar als vervolgens blijkt dat je veel geld aan onderhoud en reparatie kwijt bent, of als je binnen niet al te lange tijd een nieuw exemplaar moet kopen, ben je alsnog duur uit.
Verder is het ook nog van belang dat de aanbieder, waar je een muziekcomputer van koopt, ook goede service verleent. Mocht het een keer gebeuren dat de computer stuk gaat dan wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Bij BCM Music Systems hebben we een eigen servicedienst die er voor zorgt dat het probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Als het niet meteen opgelost kan worden dan wordt er een service-systeem geplaatst zodat u toch muziek heeft. Dit is zeker bij een muziekcomputer in de horeca van groot belang.